Home

Geschiedenis Carnavalsvereniging DE WIELEWOALER Oosterhout (GLD)

Carnavalsvereniging De Wielewoalers is opgericht in oktober 1967. In het carnavalsseizoen 2000-2001 werd dus het 33 jarig jubileum gevierd. Ter gelegenheid hiervan schreef de 80 jarige Mientje Janssen-Scholten (weduwe van medeoprichter en erelid Grad Janssen) in het kort een beschrijving van de eerste 33 levensjaren van onze vereniging onder de titel “In vogelvlucht 33 jaar Carnavalsvereniging De Wielewoalers”.

Hieronder kunt u haar beschrijving lezen, een krijgt u een kleine indruk van onze vereniging van heden en het verleden.
Onderaan deze beschrijving vind u nog een document met de vooraankondiging van de eerste pronkzitting en een overzicht van de oud-prinsen. 

Veel leesplezier.

In vogelvlucht 33 jaar Carnavalsvereniging

“De Wielewoalers”.

‘t Was in de vijftig en zestiger jaren van de vorige eeuw, dat het carnavalsvirus vanuit onze zuidelijke provincies, hier onze Betuwe besmette. En ook in Oosterhout kregen wat heren daar een tik van mee. Zo staken een groep besmette mannen hun koppen bij elkaar in de bloemenkassen bij familie Opgenoort (thans “Bloemenhof”). En zij kwamen tot de oprichting van een carnavalsvereniging. Maar ach heren, waar waren ze aan begonnen? Zonder geld, zonder accommodatie, zonder iets moesten ze beginnen.

De eerste pronkzitting was in de oude kleuterschool (thans onderkomen van “Schietlust”). Met steigerpalen en planken moest er een zg. balkon gebouwd worden, om wat meer plaatsen te creëren . Om veiligheidsreden mocht dat later niet meer.

Daarna werd uitgeweken naar “zaal” Weys (tegenwoordig motorhandel Van Dam)! Onvoorstelbaar wat daar voor werk is verricht. Letterlijk uit het niets moest een feestzaal worden gebouwd. Met camouflagenetten van de Koninklijke Landmacht (die via via geleend konden worden) lukte dat aardig, al waren ze zeker 1 a 2 weken bezig in barre kou. En dan af en toe oversteken naar An Pardoel om de handen te warmen en een borreltje te pikken. Die werkers van het eerste uur hadden gouden handen.

Ook waren er goede contacten met “De Vrolijke Heikneuters” uit Nijmegen. Van hen konden we ook wat spullen lenen voor de opbouw van het podium. Hun dansgarde, “De Heideroosjes”, waren op de pronkzitting aanwezig. Totdat ook hier in Oosterhout een dansgarde werd opgericht, compleet met solodanseres. Zij hebben in de beginjaren grote successen geboekt. Zo werden ze ook eens Europees kampioen.

Grote artiesten van naam waren toen nog betaalbaar. En we hebben ze hier maar gehad; Adele Bloemendaal, Olga Lowina, Saskia en Serge, enz.

Veel werk werd er jaarlijks verzet door diverse prinsencommissies. Zij slaagden er telkens weer in iemand in het geheim te strikken een jaar in het feestgedruis voor te gaan. En mochten er nieuwsgierigen zijn die meenden de prinsencommissie te moeten achtervolgen, werden zij gewoon op een dwaalspoor gezet. Zo bleef het altijd een zorgvuldig geheim.

Van het begin af aan was er ook een goede samenwerking met muziekvereniging “Con Amore”. Zij formeerde een hofkapel, die onder verschillende namen door de jaren heen, heden nog de pronkzittingen op luisteren. Dat is toch mooi man!!!!

Een jaarlijks terugkerend gebeuren was het bezoek aan “De Wylerberg” in Beek. Waar voor dubbel gehandicapte kinderen een gezellige carnavalsmiddag werd verzorgd. Medewerking verleende: de hofkapel, Dansgarde De Wiekskes met solodanseres en een eigen artiest. Die zo gezamenlijk de kinderen vermaakten.

De dames van bestuur en raad van elf droegen ook hun steentje bij. Naaimachines hebben rood gloeiend gedraaid bij het maken van prinsenkleding en voor de hofdames. Kleding voor de dansgarde en voor de showdansen. Bij het 22 jarig bestaan werden door de dames zelf ontworpen en zelf gemaakte steken aangeboden.

Zo groeide het carnavalsgebeuren!!

De eerste optocht trok door de straten. Geweldig hoe buurten en groepen zich daar jaarlijks voor in zetten. Een groot compliment voor de keurige verzorging ieder jaar. Veel mensen uit de omgeving vinden het telkens het bekijken waard.

Eigen artiesten stonden op en toonden hun kunnen. Buutreedners, showgroepen en zanggroepen zetten zich in om jaarlijks van de pronkzitingen iets moois te maken. Voor hun medewerking is de carnavalsvereniging zeer dankbaar.

De laatste jaren kennen we, dankzij Pastoor Bomers, een prachtige opening voor de drie dolle dagen, met het vieren van een “carnavalsmis”. Dit wordt door velen zeer gewaardeerd.

Het wisselen van verschillende bestuursfuncties in de loop der jaren heeft geen afbreuk gedaan aan de doelstelling van de vereniging. Ook dat is prijzenswaardig.

In deze feestelijke dagen willen we met veel eerbied en respect hen gedenken die ons door de dood zijn ontvallen. Zij hebben door hun inzet zeer veel voor de vereniging betekend.

Tot slot Wielewoalers van harte gefeliciteerd met dit jubileum. Blijf voort fladderen op de voor geleefde weg. Want hier geldt zeker:

“Zo de oude zongen,

volgen de jonge”.

Alaaf en alle succes voor de toekomst,

Mieneke de Nölerd